Nu bezig:
Verken je autisme (vrouwen) tot – Online gespreksgroep
Bekijk activiteit

Tomatensoep

  • Tijdsduur 45 minuten
  • Keuken Italiaans
  • Gang Voorgerecht

Voor tomatensoep zijn talloze recepten; onder andere dit lekkere maar relatief simpele recept dat in mijn familie veel wordt gemaakt. Wellicht heb je de pimentkorrels niet in huis, maar ook zonder dat, of wellicht met andere kruiden, is het nog een heerlijke soep.

Kookgerei

Het nummer voor elk voorwerp verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

  1. Pan
  2. "bot" mes
  3. Plank
  4. Sherp mes
  5. Spatel
  6. Theelepel (maat)
  7. Weegschaal

Niet afgebeeld: Maatbeker

Ingrediënten voor personen

Het aantal personen kun je hierboven aanpassen. Het nummer voor elk ingrediënt verwijst naar hetzelfde nummer in de afbeelding.

Nr. Ingrediënt Hoeveelheid Eenheid
1 Roomboter 10 gram
2 Ui 2 stuk(-s)
3 Bloem 2 theelepel(-s)
4 Tomatenpuree 500 gram
5 Piment 6 korrels
6 Bouillonblokje 1 stuk(-s)
7 Room 4 eetlepel(-s)

1. Verhit de pan op laag vuur en smelt hierin de boter

2. Pel de ui en versnipper deze.

3. Bak de ui in de gesmolten boter voor 7 minuten en roer enkele keren.

4. Voeg bloem toe aan de in boter gebakken ui en roer enkele keren.

5. Maak een roux door water toe te voegen. Roer tegen het klonteren. Per portie is 60 mL (of: gram) water nodig.

6. Voeg tomatenpuree toe en roer.

7. Voeg pimentkorrels toe en roer.

8. Voeg het bouillonblokje toe en roer. Zet het deksel op de pan en laat de soep warm worden. Roer enkele keren.

9. Dien de soep op, en voeg naar smaak room toe.

Variaties

Met de soep is eindeloos te variëren. Het belangrijkste is dat je een roux maakt met boter, bloem, en water, en zó, dan het niet klontert. Dit geeft de soep structuur. Het bouillonblokje maakt het geheel al zout, dus extra zout is niet nodig. Je kunt kiezen om aan groentebouillonblokje te gebruiken voor een vegetarische soep.